Element

Från Webbling
(Omdirigerad från HTML-element)
Hoppa till: navigering, sök

En komplett tagg-sats, inklusive innehåll, kallas för ett HTML-element eller bara element. Det vill säga alltifrån starttaggen till motsvarande sluttagg. Det som taggparet innesluter kallas för elementinnehållet. Elementinnehållet kan vara heltomt, men oftast finns något slags innehåll. Innehållet kan vara andra element, som i sin tur kan ha eget innehåll. Ett bra exempel på element är att allt som återfinns innanför body-taggen är ett body-element, d.v.s. allt som är synligt på webbsidan är innehåll i body-elementet.

När man talar om en tagg är det alltså namnet på själva taggen man talar om, medan när man talar om element avser man taggarna inklusive allt innehåll innanför dem.

Ett litet exempel:

<body>
 <h1>Titelrubrik</h1>
 <p>Här har vi lite text, som utgör ett <i>exempel</i>.</p>
</body>

I exemplet har vi ett "stort" body-element som i sin tur innehåller flera underelement. Det första underelementet är ett h1-element, vars innehåll bara är lite text. Därefter följer ett p-element, som i sin tur har ett underelement, d.v.s i-elementet.

Det finns vissa begrepp som man använder för att beskriva förhållanden mellan olika element, såsom t.ex. avkomling. Dessa är viktiga att kunna och du bör titta på dem också.