Vad är webbapplikationer och -tjänster?: Skillnad mellan sidversioner

Från Webbling
Hoppa till: navigering, sök
Ingen redigeringssammanfattning
Ingen redigeringssammanfattning
Rad 1: Rad 1:
Webbapplikationer är program som körs i webbläsaren. De kan i vissa fall köras helt och hållet inom samma webbsida. Dessa kallas för [[SPA]] eller Single Page Application. En dylik app kan ha olika skärmar och vyer, bara det att den inte laddar in någon mer webbsida. Likaså kan den ladda hem extra data ifrån servrar.  Som exempel på detta, så kommer vi att skapa en SPA som visar upp en karta med diverse information i.
Webbapplikationer är program som körs i webbläsaren. Dessa är oftast skrivna i [[JavaScript]]. De kan ibland vara skrivna i något annat språk som sedan kompilerats till JavaScript. Lite förenklat kan man säga att det finns två huvudtyper av webbapplikationer.


Man kan även tänka sig att en webbapplikation körs över flera webbsidor. Kanske du logga in på en första sida och sen kan du förflytta dig till olika undersidor där du kan göra diverse saker. Ett exempel på detta skulle kunna vara ett webbforum eller en internetbank. För att skapa dylika applikationer behöver vi oftast ett inloggningssystem. Vilket vi ska titta på hur man skapar.
I vissa fall körs webbapplikationer helt och hållet inom samma webbsida. Dessa kallas för Single Page Application, eller [[SPA]]. En dylik app kan ha olika skärmar och vyer, men den inte laddar in någon mer webbsida. Likaså kan den ladda hem extra data ifrån servrar. Ett exempel på en dylik SPA är Gmail. Vi kommer att skapa en SPA som visar upp en karta med diverse information i.


Med webbtjänster menar vi serverprogram som levererar data eller liknande. Dessa går oftast att ansluta sig till ifrån webbapplikationer som kör på en webbklient. Webbtjänsten kanske har ett [[REST]]-[[API]] som möjliggör att man enkelt kan använda sig av den. Många öppna data finns att tillgå som webbtjänst. Vi kommer att titta på en helt del olika källor och gå igenom exempel som visar hur man kan använda dem i sina applikationer.
Det finns även webbapplikationer som baseras på flera webbsidor. Kanske du loggar in på en startsida och sen kan du förflytta dig till olika undersidor. Ett exempel på detta skulle kunna vara ett webbforum eller en internetbank. För att skapa dylika applikationer behöver vi oftast ett inloggningssystem. Vilket vi ska titta på hur man skapar.
 
Det finns även så kallade webbtjänster. Dessa är serverprogram som levererar data eller liknande. Dessa går oftast att ansluta sig till ifrån "vanliga" webbapplikationer och förser dessa applikationer med data eller funktionalitet. Webbtjänsten kanske har ett [[REST]]-[[API]] som möjliggör att man enkelt kan använda sig av den. Många öppna data finns att tillgå som webbtjänster. Vi kommer att titta på en helt del olika källor och gå igenom exempel som visar hur man kan använda dem i sina applikationer.


== Nästa aktivitet ==
== Nästa aktivitet ==


[[Att använda öppna data]]
[[Att använda öppna data]]

Versionen från 6 januari 2019 kl. 13.48

Webbapplikationer är program som körs i webbläsaren. Dessa är oftast skrivna i JavaScript. De kan ibland vara skrivna i något annat språk som sedan kompilerats till JavaScript. Lite förenklat kan man säga att det finns två huvudtyper av webbapplikationer.

I vissa fall körs webbapplikationer helt och hållet inom samma webbsida. Dessa kallas för Single Page Application, eller SPA. En dylik app kan ha olika skärmar och vyer, men den inte laddar in någon mer webbsida. Likaså kan den ladda hem extra data ifrån servrar. Ett exempel på en dylik SPA är Gmail. Vi kommer att skapa en SPA som visar upp en karta med diverse information i.

Det finns även webbapplikationer som baseras på flera webbsidor. Kanske du loggar in på en startsida och sen kan du förflytta dig till olika undersidor. Ett exempel på detta skulle kunna vara ett webbforum eller en internetbank. För att skapa dylika applikationer behöver vi oftast ett inloggningssystem. Vilket vi ska titta på hur man skapar.

Det finns även så kallade webbtjänster. Dessa är serverprogram som levererar data eller liknande. Dessa går oftast att ansluta sig till ifrån "vanliga" webbapplikationer och förser dessa applikationer med data eller funktionalitet. Webbtjänsten kanske har ett REST-API som möjliggör att man enkelt kan använda sig av den. Många öppna data finns att tillgå som webbtjänster. Vi kommer att titta på en helt del olika källor och gå igenom exempel som visar hur man kan använda dem i sina applikationer.

Nästa aktivitet

Att använda öppna data