Introduktion till webbteknik: Skillnad mellan sidversioner

Från Webbling
Hoppa till: navigering, sök
Ingen redigeringssammanfattning
(Ingen skillnad)

Versionen från 10 augusti 2014 kl. 17.54

Om du lyckats ta dig till den här sidan, vet du nog ganska bra hur man använder en webbläsare för att navigera på webben. Men du kanske inte känner till de tekniker som används för att skicka, tolka, och visa en webbsida. Det händer en hel del ”bakom kulisserna”, från det du begär att du vill hämta en specifik sida, tills det att den visas upp i din webbläsare.

Webbutveckling

Sammantaget kallar man arbetet kring att skapa webbsidor för webbutveckling och allt som har med webbens funktionalitet att göra kallas för webbteknik. Dessa begrepp kan dock innefatta en hel del olika saker, eftersom det är så breda fält. I webbutveckling kan det ingå allt möjligt; design av sidans utseende (kanske i Photoshop eller som en skiss på papper), framtagandet av prototyper, kodningen av själva sidan, testning av sidan, optimering av sidan, publicering av sidan och mycket, mycket mer.

Vi kommer att börja med att titta på en webbsidas anatomi. Hur är den uppbyggd? Vilka tekniker, protokoll och standarder är det som samarbetar för att visa en sida? Vad betyder alla koder som syns om man tittar på källkoden till en webbsida?

Det finns några tekniker som är absolut nödvändiga för att skapa sidor. Några av dessa tekniker är nyare än andra. När webben skapades, för över 20 år sedan, var den främst tänkt att användas till att distribuera vetenskapliga rapporter. Till att börja med kunde man inte ens lägga in grafik i en webbsida! Men idag har vi webbsidor som kan innehålla det mest spektakulära multimediala innehållet. En modern webbsida byggs oftast upp med hjälp av flertalet olika webbtekniker. I grunden handlar det om följande komponenter:

  1. HTML – beskriver sidans struktur och hur den ska uppdelas i logiska bitar.
  2. CSS – beskriver hur sidan ska se ut, samt anger även till viss del effekter och animationer.
  3. JavaScript – används för att skapa mer interaktivitet på sidan och för att programmera sådant som inte ovanstående grundtekniker klarar av. Obs: JavaScript och Java har inget med varandra att göra, det är två helt olika språk!

Förutom detta har vi olika typer av grafik-, ljud- och video-format och allt möjligt annat som även det ingår i en modern webbsida. Vi kommer gå in på vardera teknik i mer detalj i de olika aktiviteterna. Men till att börja med ska vi koncentrera oss på HTML.

Nästa aktivtet: HTML-grunder