JQuery - introduktion: Skillnad mellan sidversioner

Från Webbling
Hoppa till: navigering, sök
Ingen redigeringssammanfattning
m PGJ flyttade sidan Introduktion till jQuery till JQuery - introduktion utan att lämna en omdirigering
(Ingen skillnad)

Versionen från 9 januari 2016 kl. 10.52

Ett av de vanligast förekommande JavaScript-biblioteken är jQuery – vilket du kan finna på; jQuery.com. jQuery samlar mycket funktionalitet i ett och samma bibliotek. Här finns alltifrån hjälpfunktioner för att söka i DOM till stöd för AJAX och dylikt. jQuery erbjuder inte bara extrafunktionalitet, det fixar även många problem och konstigheter som kan förekomma när man ska skriva kod som ska fungera i många olika webbläsare. Istället för att hålla på att prova dig fram och behöva läsa in dig på vilka skillnader som finns i olika webbläsare, kan du koncentrera dig på att skriva din applikation.

Plugins och påbyggnad

Det finns en uppsjö av plugins som är baserade på jQuery. Dels finns det såna som utökar funktionaliteten i jQuery-biblioteket, dels finns det det mer fristående extra komponenter. Det senare kan vara allt ifrån bildkaruseller till fullfjädrade textredigerare.

Den grupp som skapat jQuery har även andra sidoprojekt som bygger ut bibliotekets funktionalitet. Ett exempel på detta är jQuery Mobile som innehåller massvis med komponenter som gör det enklare att skapa applikationer ämnade att köras på surfplattor och telefoner – detta projekt återfinns på; jQueryMobile.com.

Backlash

På senare tid har det kommit en hel del backlash mot jQuery. Vissa tycker att det är för stort och att det mesta som går att göra med det är relativt lätt att göra med ”vanliga” JavaScript (eller "Vanilla JavaScript", som det brukar kallas) och den funktionalitet som finns inbyggd i webbläsarna. Det finns ett visst fog för denna kritik, dock så erbjuder jQuery mer än man tror. Dels löser det många olikheter och knepigheter som än idag finns i vissa webbläsare. Den gör att du på koda på ett likformigt sätt , utan att behöva bry dig om de skillnader som finns mellan olika webbläsare. Det är även möjligt att bygga ett specialutformat jQuery-bibliotek, där man enbart tar med det man vill ha. På så vis kan man få ner storleken rejält och enbart plocka russinen ur kakan. Vad man än tycker, så är det bra att ha kunskap om hur jQuery fungerar, då det är så vanligt förekommande.

Vi kommer nu att gå igenom grunderna i jQuery, så att du kan använda biblioteket. Följande sektioner kommer att kräva att du kan lite grundläggande JavaScript. Om du inte redan gjort det, passa på att läsa igenom "Lär dig mer om JavaScript".

Nästa aktivitet

Att lägga till jQuery