Semantik

Från Webbling
Version från den 5 april 2019 kl. 07.51 av PGJ (diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

Semantik är studiet av språklig betydelse.

Inom webbutveckling innebär begreppet några olika saker. Den viktigaste innebörden är att man ska använda taggar till det de är till för och inget annat. HTML-taggarna är till för att beskriva ett dokuments struktur, ej dess utseende och varje tagg har ett speciellt ändamål. För att beskriva strukturen använder man sig av de taggar och attribut som är tillämpbara. Är något en titelrubrik, använder man en h1-tagg och inget annat. Det vill säga; rätt tagg på rätt plats, vid rätt tillfälle.

Det finns flera olika anledningar till att vilja utforma korrekta, semantiska webbsidor. Att använda de rätta taggarna på rätt sätt, gör det enklare för webbläsaren att visa sidan på ett korrekt vis. Det blir även enklare för andra webbutvecklare att redigera och ändra i din kod. Olika verktyg, som kan underlätta arbetet med webbutveckling, kräver ofta att dokumentet är korrekt utformat.

Korrekt använd semantik gör din webbsida mer lättillgänglig för t.ex. handikappade. Skärmläsare, och liknande programvaror som möjliggör att handikappade kan tillgodogöra sig din sida, kan med hjälp av semantiken tolka din sida långt bättre och därmed presentera den effektivare. Detta gör att en korrekt utformad sida inte behöver anpassas speciellt mycket för att vara lättillgänglig.

Semantik gör det också möjligt för olika typer av program att försöka "förstå" ditt dokument. Det här kan vara sökmotorer som indexerar din sida eller andra typer av programvaror som tolkar webbsidor. Detta är en annan innebörd av semantik. Tim Bernser Lee har länge förespråkat den semantiska webben, en webb där maskiner kan läsa och agera på den kunskap som finns att tillgå på webben.