JQuery - att lägga till biblioteket

Från Webbling
Hoppa till: navigering, sök

Det finns många olika sätt på vilka du kan lägga till jQuery till din applikation. Det går t.ex. att ladda ner och lägga med direkt i din applikationsfolder. Det går även att använda sig av många olika så kallade CDN:er. Ska du inte bygga din egen customversion av jQuery, brukar det vara bäst att använda sig av en CDN. I exemplen här kommer vi att helt och hållet använda oss av CDN-varianten.

Versioner

Det finns olika versioner av jQuery. Om du vill att din applikation ska kunna köras på riktigt gamla webbläsare, bör du använda jQuery 1.9 eller liknande. Här återfinns stöd för riktigt, riktigt gamla webbläsare – typ Internet Explorer 7 osv. I realiteten är dessa webbläsare mer eller mindre utdöda (eller nära så i alla fall). I de flesta fall kan du strunta i dessa och försöka rikta in dig på modernare webbläsare.

Därmed inte sagt att man helt ska strunta i dem som eventuellt kör en uråldrig webbläsare! Se till att de kan få sig till livs så mycket som möjligt av innehållet i din applikation. Testa gärna din webbapplikation med någon gammal webbläsare. Likaså måste du testa din applikation med en screenreader eller liknande, så du ser att den fungerar OK även för handikappade. Ibland är det inte helt möjligt att få till det så det fungerar i alla tänkbara webbklienter, men det bör vara ett viktigt mål att så många som möjligt ska kunna använda det du skapar. Detta gäller både för gäller rena webbsidor som för fullfjädrade webbapplikationer.

Här kommer vi att använda oss av jQuery 3.3.1 vilket i skrivandes stund är den senaste stabila versionen. Kolla dock upp vilken som är den senaste gångbara versionen genom att gå in på jQuerys sajt. Om möjligt bör man undvika saker som är starkt knutna till en viss version av ett bibliotek. Då blir det lättare att uppdatera till nyare versionen.

Kolla även upp dokumentationen noggrant för att se om någon metod eller liknande är märkt som ”deprecated”. Det betyder att det är föråldrat och inte stöds länge. Förmodligen kommer denna funktionaliteten att tas bort i kommande versioner. I det flesta fall betyder detta förstås att det finns ett nytt, bättre sätt att utföra det som den föråldrade funktionaliteten gjorde. Se till att försöka använda det som är nytt, det är oftast enklare och mer framtidssäkert.

Att inkludera jQuery

Det enklaste sättet att lägga till jQuery i din sida är genom att lägga till följande rad i din webbsida:

<script src="//code.jquery.com/jquery-3.3.1.min.js"></script>

Ovanstående kommer att ladda ned jQuery version 3.3.1 ifrån jQuerys egen CDN. Vill du ha en annan version är det bara att ange det korrekta versionsnumret. I exemplet laddar vi ned den minifierade versionen. Detta är fördelaktigt då webbläsaren behöver läsa in och behandla så lite kod som möjligt.

Mer än så behövs faktiskt inte och du kan därefter börja använda jQuery i koden som finns på din sida!

Det kan vara värt att notera att URL:en till jQuery har en något annorlunda inledning än du kanske är van med. De dubbla ”//” i början talar om för webbläsaren att resursen ska hämtas med samma protokoll som sidan i sig hämtades med. Om sidan hämtades med HTTP, hämtas även jQuery med detta protokoll och om sidan hämtades med HTTPS så används även detta för att hämta jQuery.

Att säga åt läsaren att hämta jQuery med samma protokoll som sidan hämtades med kan dock ställa till med lite problem. Om du skulle köra din sida/applikation på din egen dator och ladda in den som en fil, kommer webbläsaren att försöka hämta jQuery via ”file://”. Det kommer inte att fungera så bra. Om du vill komma runt det, kan du använda något i stil med:

<script src="http://code.jquery.com/jquery-3.3.1.min.js"></script>

Det kan dock vara en bra idé att använda sig av "//"-varianten i den slutliga versionen, så att resursen laddas med det mest passande protokollet.

Nästa aktivitet

Nu har vi gjort så att jQuery är tillgängligt i vår webbsida och det är dags att börja använda oss av det...

jQuery - att använda biblioteket