Öppen data

Från Webbling
Hoppa till: navigering, sök

På Webbling används ofta öppen data i de olika exemplen och vi beskriver hur man kan använda oss av dylik data i vår programmering. Först måste vi dock fastställa; vad är öppen data? Faktum är att det inte finns någon riktigt bra, entydig definition av begreppet. Dock så står ”öppen” i detta fall för att det är data som är tillgänglig för alla och att den är fritt tillgänglig och att den får användas, förändras/förädlas och delas vidare. Det är helt OK att den som publicerar öppen data att ställa villkor för hur deras data får användas, såsom att man måste källhänvisa till var man fått sin grunddata ifrån eller att de kräver att man måste dela ut sin förädlade data lika fritt som grunddatan var. Öppen data kan förstås jämföras med ”öppen källkod”/”open source” där man publicerar källkoden till sina program öppet, så att alla kan förändra programmet.

Det är viktigt att kontrollera så att den tjänst/data som man tänker basera sitt program kring verkligen är öppen, eller att det i alla fall är fritt nog för att man ska kunna använda tjänsten på det sätt man avser. Det är inte roligt att försent upptäcka att ens program inte går att publicera bara för att någon datakälla eller tjänst som man använder sig av sätter käppar i hjulet. Så kolla redan tidigt att allt som ingår i din applikation får användas såsom du tänkt det. Ha även i åtanke att det som kanske är tänkt som en liten tjänst för ett fåtal personen, kan visa sig vara populär och börjas användas av många. Då är det ännu viktigare att alla ingående komponenter i tjänsten får brukas såsom du tänkt. Om du använder data som är helt öppen, är detta sällan ett problem, men eftersom dataleverantören får ställa krav måste du ha järnkoll på dessa krav!

Kravlista för "Öppen data"

Open Government Working Group har sammanställt en lista över de krav de anser att datakällor måste uppfylla för att deras data ska kunna kallas öppen data. Enligt Wikipedia är detta deras lista, datan ska vara;

  1. Komplett: Information som inte innehåller personuppgifter eller lyder under sekretess görs tillgänglig i så stor omfattning som möjligt. Detta gäller särskilt databaser med material som skulle kunna vidareförädlas.
  2. Primär: Information skall så långt det är möjligt tillhandahållas i originalformatet. Bild- och videomaterial skall tillhandahållas i högsta möjliga upplösning för att möjliggöra vidareförädling.
  3. Aktuell: Information skall tillgängliggöras så snabbt som möjligt så att värdet av den inte försvinner. Det bör finnas mekanismer för att automatiskt kunna få information om uppdateringar
  4. Tillgänglig: Information görs tillgänglig för så många användare som möjligt för så många ändamål som möjligt.
  5. Maskinläsbar: Informationen är strukturerad på ett sätt som möjliggör maskinell bearbetning och samkörning med andra register.
  6. Fri: Informationen är tillgänglig för alla utan krav på betalning, eller inskränkningar i form av licensvillkor och registreringsförfaranden.
  7. I ett öppet format: Det format informationen lämnas i följer en öppen standard, alternativt är dokumentationen till formatet fritt tillgänglig och fri från patentlicensvillkor.

Källa: Wikipedia

Det här är alltså ett förslag till hur öppen data ska definieras. Det är inte alla som följer just denna regeluppsättning. Dock så är det en bra lista att titta på och inspireras av när man ska publicera sin egen data. Likaså är det en bra checklista att utgå ifrån när man ska avgöra om en datakälla man ämnar använda sig av är öppen nog för att man ska ”våga” bygga upp sin applikation kring den.