Node - En introduktion
Det finns många alternativ att välja bland när man ska skapa serverapplikationer. Ett av de vanligaste alternativen var tidigare att använda sig av PHP. Det är ett bra alternativ, men man måste då skriva sina serverapplikationer i ett annat språk än det som man använder på klientsidan. Iofs, vare sig JavaScript eller PHP är speciellt svårt. Men det kan förstås vara trevligt att kunna inrikta sig på ett enda språk och spetsa sina kunskaper helt och hållet inom detta. Genom att använda sig av Node.js (eller bara kort och gott Node) kan man skriva JavaScript-kod både på server- och klientsidan.
Node.js
Node skapades i slutet av 2009, men det tog några år innan det började bli accepterat och allmänt använt. Runt 2013-14 började det bli mer allmänt använt och dess popularitet har sedan dess ökat lavinartat. Även om plattformen inte har så jättemånga år på nacken, så är det moget och det finns massvis med stöd/dokumentation, bibliotek och kringfunktionalitet att tillgå.
Här på Webbling kommer vi att koncentrera oss helt och hållet på Node för serverprogrammering.
Node är öppen källkod och det går att köra på så gott som alla plattformar. Det utvecklas aktivt och har ett mycket bra community, där man kan få hjälp och stöd. Det finns det mängder av färska artiklar och howto:s att tillgå. Node är nog en av de hetaste teknikerna just nu och det är mycket stor efterfrågan på kunniga programmerare som kan hantera Node. Det är definitivt en bra teknik att inrikta sig på!
Node är en fristående serverprogramvara som baseras på samma JavaScript-motor som Google använder i sin webbläsare Chrome. Kring detta så har man lagt till en hel del bibliotek som är till för att man lättare ska kunna skapa serverapplikationer. Det har vuxit fram en uppsjö av olika ramverk och hjälpbibliotek som baseras på Node. Detta gör att det är relativt lätt att komma igång och utveckla för Node.
Man inser snabbt att mycket grundfunktionalitet redan finns att tillgå i Node eller i dess kringliggande ramverk och dylikt. Detta gör att man kan koncentrera sig på att skapa bra applikationer och att man slipper grotta ner sig alltför mycket i små teknikaliteter som kanske inte är så givande. Vill man så kan man förstås även skriva de små, grundläggande sakerna själv. Men här på Webbling kommer vi att försöka använda oss av kringbibliotek så ofta som möjligt. Vi kan då inrikta oss på att få saker och ting i drift snabbt och smidigt.
Mer än "bara" webb
Faktum är att man kan skapa mer än "bara" webbapplikationer med Node. Det lämpar sig till alla typer av server- och nätverksprogrammering. Det går till och med att använda för att skriva vanliga applikationer. Det finns många klient- och desktop-applikationer som är baserade på Node.
JavaScript-världen är känd för att det finns en uppsjö av ramverk och liknande som gör mer eller mindre samma sak. Det är snabba svängar och det som var i skriet den ena dagen ersätts snabbt av något nyare och häftigare. Detta gäller även inom Node-sfären. Det kan vara lätt att svepas med i den senaste trenden. Dock kan det vara på sin plats att vara aningens moderat i sina val. Om man väljer beprövad teknik och ramverk, så vet man ju att de fungerar. Det faktum att en teknik funnits ett tag, gör det troligt att den kommer att fortgå och utvecklas även i framtiden.
Mer information...
Du hittar mer information om Node på | https://nodejs.org och det går även att ladda ner Node där. Vi kommer inte att gå in på hur man installerar Node. Det är lite olika förfarande för olika plattformar. Det bör dock inte vara speciellt krångligt oavsett vilken plattform du än jobbar med.
Gott stöd i utvecklingsverktyg
De flesta utvecklingsmiljöer har speciellt stöd för Node. Du kan säkerligen utveckla Node-applikationer i samma utvecklingsverktyg som du använder när du skapar webbsidor och -applikationer. Vilket ju även detta är en fördel med att köra Node. Vi använder oss av WebStorm, men det finns många andra alternativ, t.ex. Netbeans och Visual Studio. Är du hardcore kan du köra i vilken vanlig texteditor som helst, precis som när du designar webbsidor.
Node och många av verktygen kring Node är kommandoradsbaserade, så det kan vara bra om du försöker lära dig lite mer om hur kommandoraden fungerar på ditt system. Du måste alltså skriva en del kommandon för att kunna använda dig av Node på ett fullgott vis. Hur det fungerar beror lite på vilken plattform du jobbar på. På Windows kan du t.ex. trycka på Windows-tangenten och skriva ”cmd
” följt av enter. Du hamnar då i en kommandoprompt där du kan skriva och köra dina kommandon. Vissa verktyg kan hjälpa dig att minimera hur mycket du behöver använda dig av kommandoprompten. Dock så är det en bra kunskap att ha, så försök att lära dig detta. Eftersom det skiljer sig en hel del ifrån system till system, så kommer vi inte att gå in på djupet på detta här på Webbling.
Nästa aktivitet
Nu är det dags att prova på att skriva något kort för Node.