Minifiera

Från Webbling
Hoppa till: navigering, sök

All källkod som vi skriver, såväl programkod, CSS, som HTML-kod, innehåller mycket extramaterial som datorn faktiskt inte ”bryr” sig i. Det kan dels vara för att vi lagt till extra rader, tabbar och mellanslag som är till för att göra koden mer lättläst för människor. Det kan även vara kommentarer och liknande dokumentation som ligger med direkt i koden. Detta är bra och vi ska definitivt skriva kod som innehåller dessa saker! Dock så behövs inte dessa saker för datorn, den kan läsa koden oavsett om det är fint indenterad och den struntar i vad dina kommenterar innehåller.

När vi jobbar med kompilerande kod (såsom C++, Java, osv), behöver vi inte bry oss. Kompilatorn kommer ju att skapa körbar kod och när den skapar denna så hoppar den snabbt över allt den inte behöver. I slutändan får vi en körbar fil som inte på något vis påverkas av indentering eller kommentarer. Så i detta fall kan vi har vi inget behov av att optimera källkoden.

När vi jobbar med interpreterande kod som tolkas allteftersom (såsom HTML, CSS och JavaScript) kan det vara lite andra regler som gäller. Speciellt när det handlar om kod som ska sändas över nätet. Här vill vi oftast ha så kort och kompakt kod som möjligt. Desto mindre nätverkstrafik, desto bättre. I vissa fall går det även snabbare för webbläsaren att tolka koden om det bara finns relevanta saker i koden. Likaså tar det mindre minne och utrymme i webbläsaren om koden är kompakt.

För att åstadkomma kompaktare kod kan man göra en hel del olika saker. Man kan plocka bort allt onödigt, såsom extra tabbar och mellanslag som används för indentering. Likaså kan man kompakta namn på funktioner och variabler. Det spelar ingen roll för datorn om din variabel heter ”totalSumma” eller ”t” - dock så tar det senare mindre plats.

Man kan även vilja slå samman flera småfiler till en enda stor fil. På så vis drar man ned på antalet webbanrop som måste göras. Detta är speciellt viktigt för resurser som ska hämtas över mobila nätverk. Många små överföringar är betydligt långsammare än att hämta en enda, något större fil.

Allt detta är dock ingenting man gör för hand! Det finns verktyg som gör detta åt dig. Använd dessa när du ska skapa den slutgiltiga versionen av din sajt. En annan sak man kan göra för att minska datatrafiken är att komprimera kod och resurser. Även detta görs med verktyg och i många fall kan till och med webbservern göra detta automatiskt.