CSS-regler

Från Webbling
(Omdirigerad från CSS-regel)
Hoppa till: navigering, sök

CSS-regler består av två delar.

1) Först kommer en så kallad selektor, Denna används för att bestämma vilka element som ska påverkas av den specifika CSS-regeln. Det finns många olika typer av selektorer. Se |selektor-sektionen för mer information.

2) Efter selektorn följer en lista över vilka egenskaper som ska förändras samt de värden som de ska sättas till.

I varje CSS-regel anges egenskaperna inom ett "{}"-block. Inuti blocket deklarerar man sedan egenskaperna var för sig. Detta gör man genom att först ange vilken egenskap man vill förändra, följt av ett ":"-tecken, följt av det värde man vill sätta egenskapen till. Deklarationen avslutas sedan med ett ";"-tecken. Om det är den sista egenskapen som ska sättas i ett block, kan man utelämna ";"-tecknet. Det är dock en bra vana att alltid skriva dit det, då blir det aldrig fel. Låt säga att du utelämnar ";"-tecknet, återkommer för att redigera regeln och lägger till något sist, då är det lätt att glömma att man utelämnat ";":et tidigare och så blir CSS-reglerna fel.

Exempel

Ett exempel på en CSS-regel:

p {
  background-color: white;
  color: black;
}

I ovanstående exempel väljer man ut alla p-element. Regeln ändrar på två egenskaper: Dels sätter man bakgrundsfärgen till vit, dels sätter man förgrunds-/textfärgen till svart.