CDN
CDN är en förkortning som utläses som ”Content Delivery Network” eller möjligen ”Content Distribution Network”. Det är en typ av servrar som tillhandahåller diverse resurser, såsom funktionsbibliotek. Tanken är att dessa ska kunna leverera data snabbare till slutanvändarna än om de hämtade från den ”normala” servern. Låt säga att huvudservern är placerad i USA, då kan man anlita en CDN, såsom t.ex. Akamai, för att spegla innehållet på en europeisk server och därmed leverera data snabbare inom Europa.
När vi talar om CDN:er här på Webbling talar vi oftast om den typ som tillhandahåller resurser och innehåll för webbapplikationer med syftet att avlasta servrar och snabba upp applikationer. Även dessa kan förstås vara av Akamaitypen och vara servrar som speglas på olika geografiska lokationer. Det är ofta mycket stora leverantörer som tillhandahåller CDN:er, t.ex så tillhandahåller Google en egen CDN.
Varför använda en CDN?
Tanken är att om många applikationer laddar in sina extraresurser via CDN:er istället för att ha dem liggandes på den egna servern, så kommer det att vara stor chans att användarens webbläsare redan har en cache:ade kopia av biblioteket på sin dator. Om du redan kör en webbapplikation som använder jQuery ifrån Googles CDN och sen startar en till applikation som använder den samma, så finns ju biblioteket redan nedladdat och tillgängligt på din dator. Detta gör att man spar in trafik och det minskar även behovet av diskutrymme som krävs för att köra applikationer.
Som redan nämnts, kan det även vara som så att CDN:en är spridd över olika platser i världen, för att på så vis hantera lokala hämtningar så snabbt som möjligt. Detta sker oftast helt transparent och vare sig vi som skriver applikationerna eller de som använder dem behöver bry sig om var resurserna hämtas ifrån.
Varning
CDN:er fungerar inte alltid som tänkt. Oftast så finns det många olika versioner av de flesta resurser och hjälpbibliotek och det måste vara precis samma version som de olika applikationerna använder sig av om det ska göra någon nytta. Likaså måste förstås applikationerna använda sig av samma CDN-leverantör, annars fattar inte webbläsaren att det är ett och samma bibliotek som ska hämtas. Det kan även ta lite extra tid och skapa extra webbtrafik när webbläsaren måste hämta saker ifrån olika servrar. Extra hämtningar, speciellt ifrån olika serverar, kan vara kostsamma på mobila enheter.
Slutsats
Dock är CDN:er oftast av godo. De minskar trafiken på din sajt och när webbläsare verkligen behöver exakt samma version, från samma CDN, så går det mycket snabbare och kräver mindre utrymme. Det är även enklare att uppdatera till nya versioner, du byter bara var URL:en pekar istället för att ladda ned och installera hela biblioteket. På det hela taget är det rekommenderat att använda sig av CDN:er så långt som möjligt. Se dock till att använda dig av de stora leverantörerna, då är det större chans att spara in hämtningar.