Att visa upp en karta
Många typer av applikationer använder sig av kartor. Kanske man vill visa vägen till någon plats eller att man vill visualisera någon typ av data rent geografiskt. Användningsområdena är talrika.
Google Maps
Google Maps var en av de tidigaste tjänsterna som erbjöd ett API som möjliggjorde att användare kunde använda sig av deras karttjänst. Dock så är inte Google Maps helt fri. Dels styr Google över vad man får och inte får göra, dels så kostar tjänsten pengar från och med att din applikation genomför ett visst antal anrop mot deras API. Visserligen är gränsen rätt så hög, cirka 25000 anrop per dag...
Man kan göra mycket roligt med Google Maps, men vi ska titta närmare på ett annat öppet och gratis alternativ.
Open Street Map
Här på Webbling gillar vi Öppen data och vi ska titta på ett öppet alternativ för kartor. Open Street Maps är en bra resurs som man kan använda i sina webbapplikationer. Open Street Map är en community-skapad karttjänst. Vem som helst kan bidra med detaljer för kartorna och all data är Öppen data. Det enda som krävs är att du anger att din kartdata har tillhandahållits av Open Street Map.
I vissa fall har Open Street Map mer detaljerad information än Google Map, i andra fall fattas en hel del. De frivilliga bidragsgivarna i deras community verkar gilla att lägga till detaljer i sin närmaste omgivning. Finns det ingen entusiast i området, kanske kartan är mer spartansk i det området. Prova på att gå till [1] sajten och sök upp din stad, så du får se vilken data som finns tillgänglig. Känner du för att redigera kartan är det bara att registrera ett konto på sajten och dra igång med din nya karriär som kartograf...
Kartor och JavaScript
Det finns några olika bibliotek som tillhandahåller API:n avsedda för att hantera geografisk data. Man kan använda dessa för att visa upp kartdata och man kan även göra tillägg till vad som visas på kartan. Kanske du vill markera intressepunkter på kartan, märka ut ett område eller slå på/av olika detaljer i kartan.
Det finns två bibliotek som skiljer sig från mängden och det är Leaflet och OpenLayers. Bägge två har ungefär samma funktionalitet och bägge fungerar bra med data ifrån Open Street Map. Leaflet-biblioteket är dock något mindre och i vissa fall enklare att komma igång med. Vi ska därför gå igenom hur man använder sig av Leaflet. Om du har stora krav på rejäl, komplex GIS-funktionalitet, så kanske OpenLayer är ett bättre alternativ för dig. Inte heller det är så svårt att komma igång med, men vi kommer bara att täcka ett kartbibliotek här…
Vi ska därför titta närmare på hur man använder sig av Leaflet.