Att lagra data i webbläsaren
I de flesta applikation vill man spara undan data. Det kan vara för att hålla data kvar mellan användarsessioner, för att vi vill mellanlagra den för snabbare åtkomst eller av många andra anledningar. Här ska vi gå igenom hur man lagrar data lokalt, på användarens dator. Lite senare kommer vi att titta på hur man använder sig av databaser för att lagra data på servern, men det blir först när vi börjar titta på serverapplikationer.
”Stateless”
HTTP är designat som så att varje förfrågan till webbservern är fristående. När webbservern har skickat tillbaka ett resultat till en webbklient, så ”glömmer” den bort allt som har med den dataöverföringen att göra. Man brukar säga att HTTP är ”stateless”. För det mesta är detta ett vettigt beteende, men ibland vill man förstås att data ska ”hänga med” mellan de olika anropen till servern. Detta kan t.ex. vara för att vi har en webbapplikation där varje anrop ska utföra någon specifik funktion baserad på tidigare tillgänglig data. Det finns några olika metoder för att komma runt dessa begränsningar, av vilka vi ska titta på ett par stycken.
Olika tekniker
De vanligaste teknikerna för att lagra data på klientsidan är cookies och localStorage/sessionStorage. I följande sektioner kommer vi att gå igenom hur man kan använda sig av dessa i sina webbapplikationer.
Det finns flera andra metoder såsom indexedDB, men dessa är för tillfället inte lika väl stödda på olika webbläsare att det är säkert att använda dem. Likaså finns det några lagringsmetoder som blivit föråldrade och som inte längre stöds i webbläsare.